Gravad Laks

Gravad Laks Færdig og i skiverNu er den søde juletid snart over os. Derfor er jeg også i fuld gang med klargøringen til årets julefrokoster. Laks er jo en meget populær ting på bordet. Det er ofte man vælger den koldrøgede laks, og det er såmænd også en lækker spise. Jeg kan godt lide at variere den lidt, og derfor laver jeg Gravad Laks. I år skal det være dild-gravad, hvilket jo egentlig også er rimelig traditionelt.

Gravad (Laks) betyder at gnide fisken i salt, sukker og krydderier. Det er en nordisk udgave af en rimming, men der bruges ofte en del mere sukker. Traditionelt er det laks eller ørred som bruges og oftest er det dild der er det dominerende krydderi.

 

 

Hjemmelavet Gravad Laks er rimelig nemt at gå til. Når man laver dem selv, kan kan jo variere krydderierne til ens egne smagsløg. Jeg har i år valgt dild, allehånde og peber. Så ingredienserne er:

  • Laks
  • Salt
  • Brun farin
  • Allehånde
  • Peber
  • Dild

 

På julebordet serveres den gravad laks med rævedressing, citron, dild og hvidt brød (nogle foretrækker surdejsbrød).

Det var jo endnu en del i julefrokost klargøringen, som jeg begyndte med Syltede Rødbeder, og der mange flere i den kommende tid når julen kommer nærmere.

Julefrokost Klargøringen:

Skulle nogle sidde og tænke over fødevaresikkerhed, er der 2 opmærksomhedspunkter.

  1. Rå fisk skal fryses eller varmebehandles inden det spises.
    • Da Danmark er det eneste land der har frysekrav på Norsk opdrætslaks, og dette er en privat produktion, har jeg valgt at ignorere dette.
  2. Dild kan indehold jordbakterier.
    • Jeg skyller mit dild rigtigt grundigt og tager chancen. Hvis du er bange for pølseforgiftning, kan du bruge tørret dild.

4 tanker om “Gravad Laks”

  1. Pingback: Koldrøget Laks – Knud's Hjemmeproduktion

  2. Pingback: Leverpostej – Knud's Hjemmeproduktion

  3. Pingback: Løgsylt – Knud's Hjemmeproduktion

  4. Pingback: Syltede Rødbeder – Knud's Hjemmeproduktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *