Kold Røget Laks med fennikel

Laks er jo lidt lige som frikadellen fra havet, noget alle kan spise hele året rundt. Selv når laksen bliver røget er den noget vi alle sammen holder af.

Så den koldrøgede laks har naturligvis også fået en plads på julefrokostbordet. Den kan serveres med røræg, kapers og karse. Eller man kan forsøge at gøre den lidt mere utraditionel og servere den med æble crudite, ristede hasselnødder, og mild fennikel dressing.

Jeg synes ofte at den koldrøgede laks man køber er meget blød i konsistensen, lidt som om den er rå i midten. Så derfor plejer jeg at tørsalte den i ret lang tid så den bliver mere fast i det. Det kan så nogle enkelte gange resulteret i et lidt for salt produkt.

 

Så derfor har jeg prøvet noget nyt denne gang. Jeg har tørsaltet laksen i bare 18 timer. Så har jeg skyllet den for overskydende salt. Den duppes tør med papir, og tørres i 12 timer. Så koldrøges den i 72 timer (i min røgeovn, det kan sagtens være kortere tid passer i ovne med større røgmængde).

Når den er færdig røget virker den en smule rå i konsistensen, men efter 72 timers modning eller udligning på køl, er den blevet mere fast. Salten og røgsmagen har fået tid til at fordele sig.

Det er faktisk lykkes at få en koldrøget laks, hvor smagen af salt og røg er tilpas, og konsistensen er tilpas fast.

For at understøtte at jeg har tænkt mig at servere den med fennikel dressing, har jeg blandet fennikel i saltet.

Det vil sige at min krydderi blanding består af:

  • 100 g Groft salt
  • 10 g Perlesukker
  • 5 g Fennikelfrø (ristet på panden)
  • 5 g Stødt hvid peber

Det var jo endnu en del i julefrokost klargøringen, som jeg begyndte med Syltede Rødbeder, og der mange flere i den kommende tid når julen kommer nærmere.

Julefrokost Klargøringen:

3 tanker om “Kold Røget Laks med fennikel”

  1. Pingback: Hjemmelavet Sennep – Knud's Hjemmeproduktion

  2. Pingback: Pålægs sky – Knud's Hjemmeproduktion

  3. Pingback: 3 slags sild til julebordet – Knud's Hjemmeproduktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *