Koldrøget Laks

En af de ting som jeg nyder meget at lave er koldrøget laks, både fordi processen er forholdsvis simpel, men mest af alt fordi de produkter man køber i supermarkedet simpelthen ikke smager mig. Og skal man til fiskehandleren og købe et ordentligt stykke koldrøget laks, skal man jo lægge sit ene øje i pant.

Kold Røget Laks 006

Processen, når jeg ryger laks, er ret simpel:

Kold Røget Laks 004

  • Jeg starter med at fjerne nerveben – Her bruger jeg en fladtang.
  • Så skærer jeg bugfedt og halespids af så den filet jeg har tilbage er rimelig ensartet i tykkelse og bredde.
  • Jeg tørsalter den med rigeligt groft salt og en lille smule sukker.
  • Jeg lader det ligger på køl i 24-48 timer.
  • Hvis jeg har tiden foretrækker jeg at lade den ligge i 48 timer, men det er ikke altid jeg kan vente så længe.

 

kold-rc3a3c2b8get-laks-003.jpg

  • Herefter lægger jeg den til tørring i ca. tolv timer på en rist i køleskabet.
  • Når den har fået en tør fornemmelse på overfladen er den klar til at røge.
  • Jeg har ikke den store mulighed for at styre temperaturen i denne røgovn, derfor røger jeg den bare på rist.
  • Jeg røget kun om natten og giver den gerne 4-6 x 12 timers koldrøg.
  • Igen, hvis jeg har tiden lader jeg den få alle 6 gange, da jeg godt kan lide den meget røgede smag det giver.

 

Dette er som sagt en ret simpel process, det eneste svære er at vente til den er klar. Jeg er dog ikke i tvivl, det er helt sikkert ventetiden værd. En skive af ens eget hjemmerøgede laks, er hele bøvlet værd. Så skidt være med at konen skælder ud fordi du fylder i køleskabet, og om du render oppe 3-4 gange om natten for lige at tjekke at der stadig er gang i røgeovnen. Alt dette blegner når du med stolthed kan smage og ikke mindst servere din helt unikke hjemmerøgede laks.

 

En anden dejlige ting man kan lave af laksen er at lave gravad laks, som her: Dild Gravad Laks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *